MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, które warto odwiedzić w Lubaczowie. Te miejsca są polecane w czerwcu 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze pizzerie w Lubaczowie
Najlepsze pizzerie w Lubaczowie Vima
Dowiedz się gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę w Lubaczowie. To niewątpliwie danie uwielbiane na całym świecie. Na pewno każdy spróbował jej przynajmniej raz w życiu, a wielu pozostało jej fanami na zawsze. Sprawdź, jakie rodzaje oferują pizzerie w Lubaczowie. Zajrzyj do katalogu firm i wybierz ulubioną.

Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Lubaczowie?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do wyrobu potrzeba odrobiny drożdży, wody, mąki. Placki formuje się w taki sposób, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.

Dodatki spotykane na niej to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Lubaczowie. Można dodać, że ten rodzaj pizzy został wpisany w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

Jest to rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Smaruje się ją sosem na bazie krowiego mleka. Dodatki to: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, np. pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Lubaczowie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Lubaczowie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Historia pizzy

Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. Wtedy otwierano pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Następca wprowadził pizzę na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Królowa była nią zachwycona i zaczęto ją tak nazywać.

Moda na ten przysmak ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Lubaczowie. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na lubaczow.naszemiasto.pl Nasze Miasto